Anticonceptie

Soorten Anticonceptie

Hormonale anticonceptie

Bij hormonale anticonceptie maken we onderscheid tussen de combinatiemethoden en de progestageen-only methoden
Bij combinatie methodes bevat het anticonceptiemiddel 2 hormonen; oestrogeen en progestageen. Het hormoon progestageen zorgt ervoor dat eicellen niet rijpen waardoor er geen eisprong is. Dit zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. Het hormoon oestrogeen is toegevoegd om ervoor te zorgen dat zich een slijmvlies (met bloed) in de baarmoeder opbouwt. Als je stopt in de stopweek, valt dit hormoon weg en verlies je dit slijmverlies. We noemen dit een onttrekkingsbloeding. Bij deze methodes heb je dus geen natuurlijke cyclus en menstruatie. Let op! Oestrogeen heeft een remmende functie op borstvoeding. Deze vormen worden dus ontraden in combinatie met borstvoeding.

Progestageen-only methode

Wil je een vorm van anticonceptie met minder hormonen, dan kun je kiezen voor een progestageen-only methode. Het anticonceptiemiddel bevat alleen het hormoon progestageen. Het progestageen hormoon zorgt ervoor dat er geen rijping van de eicellen en dus ook geen eisprong is. Doordat het hormoon oestrogeen mist, wordt er nu geen baarmoederslijmvlies opgebouwd. Mocht er toch een eisprong zijn, kan een eventueel bevruchte eicel zich hierdoor niet innestelen. Je menstruatiepatroon verandert. Over het algemeen worden je menstruaties minder, en soms verdwijnen ze zelfs volledig. Wel kan het zijn dat je tussendoor af en toe een doorbraakbloeding of spotting hebt. Vaak is dit gedurende de eerste maanden en wordt het daarna minder. De progestageen-only methode is een goede methode van anticonceptie voor mensen die borstvoeding geven.

Niet hormonale anticonceptie

Wil je liever niet al die extra hormonen in je lijf? Wat dan…
Hormoonvrije anticonceptie zijn anticonceptiemethoden die geen hormonen bevatten en dus geen invloed hebben op je hormonale balans. Deze methodes zijn een goed alternatief voor mensen die geen hormoonbehandeling willen of kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of medische redenen.
Het lijkt natuurlijk ideaal, maar niet alle hormoonvrije anticonceptie zijn even betrouwbaar. Het hangt allemaal af van jouw gezondheid en de fase in je leven.