Pijn is iets wat samengaat met bevallen, daar kunnen we helaas niet omheen. Wel is pijn bij een bevalling een functionele pijn. Het is het signaal van je lichaam dat je kindje geboren gaat worden. Hoewel het een intensieve ervaring is, krijg je er uiteindelijk de mooiste beloning voor terug.
De pijn van weeën heeft een golvend verloop: het komt opzetten, bereikt een piek en zakt weer af. Naarmate de bevalling vordert worden de weeën krachtiger. Ook komen de weeën sneller op elkaar. Deze pijn ervaar je alleen tijdens de bevalling. Weeën kunnen zich op verschillende manieren uiten; buik-, rug- of beenweeën.
Iedereen gaat anders om met pijn en iedereen ervaart pijn anders.
Je lichaam reageert van nature op bevallingspijn door zelf endorfines aan te maken. Dit is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart. Wanneer je angstig of gespannen bent, belemmert dat de aanmaak van endorfines. Daarom is het enorm belangrijk om je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen tijdens je bevalling.
Tijdens de bevalling ondersteunen wij jou om een manier te vinden om met de pijn om te gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen. Hieronder zetten we alles voor je op een rij. Bekijk de folder hoe ga je om met pijn
Ademhalingstechnieken
Continue ondersteuning (vanuit partner, moeder, vriendin of zorgverlener)
Massage
Warmte
Verschillende houdingen
Rust
Bekijk ook het filmpje van deverloskundige.nl Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?
TENS
De TENS is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Dit leidt je af van de pijn van de weeën.
Via www.geboortetens.nl kun je een TENS-apparaat kopen of huren.
Skippybal
Zachtjes bewegen op de bal kan helpen om je bekken te openen en je baby in een gunstige positie te brengen voor de geboorte. Daarbij benut het de zwaartekracht.
Baarkruk
De baarkruk heeft het voordeel dat de zwaartekracht meewerkt en je bekken door de houding opent.
Aromatherapie
Bepaalde geuren kunnen een kalmerendeffect hebben en je helpen te ontspannen tijdens de bevalling.
Sfeerverlichting
Als de bovenstaande tips niet voldoende verlichting geven, kunnen we ook medicinale pijnstilling aanbieden. Lachgas is de enige vorm van medicinale pijnstilling die wij als verloskundigen mogen toedienen, maar het is niet in alle ziekenhuizen beschikbaar. Voor andere vormen van pijnstilling, zoals een ruggenprik, Remifentanil of een Pethidine-injectie, zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Dit is nodig omdat je hartslag, bloeddruk en ademhaling nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden, evenals de conditie van je baby. De keuze voor de meest geschikte medicinale pijnstilling hangt af van de fase van je bevalling en je medische situatie.