Bijzonderheden prille zwangerschap

Miskraam

Niet elke zwangerschap verloopt zoals gehoopt. Wanneer een prille zwangerschap niet goed vordert of het hartje van je kindje stopt met kloppen, spreken we van een miskraam. De meeste miskramen gebeuren voor de 12e week van de zwangerschap. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Helaas is er niets wat je kunt doen om een miskraam te voorkomen of te stoppen.

Oorzaak

Arrow

Soms verloopt de vroege ontwikkeling van een kindje niet zoals het hoort, waardoor het vruchtje door het lichaam wordt afgestoten. Dit kan vaak te maken hebben met een afwijking in de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam wordt bijna nooit veroorzaakt door een erfelijke afwijking van de ouders, waardoor verder onderzoek meestal niet nodig is. Bij een miskraam stoot de baarmoeder het zwangerschapsweefsel af, samen met het vruchtje en de vruchtzak.

symptomen

Arrow

Bloedverlies en vaak ook buikkrampen komen regelmatig voor bij een miskraam. Je kan behoorlijk veel bloed verliezen, vergelijkbaar met een ruime menstruatie. Soms zelfs met grote bloedstolsels. In een vroeg stadium van de zwangerschap kan het verlies van het vruchtje onopgemerkt verlopen, omdat het vruchtje nog erg klein is. Wanneer je verder in de zwangerschap bent, bijvoorbeeld rond de 12 weken, kan het bloedverlies en de buikkrampen heviger zijn. Zodra je het vruchtje bent verloren, nemen de pijnklachten vrijwel meteen af. Het bloedverlies zal langzaam minder worden, maar kan ongeveer een week aanhouden.

Bloedverlies, en nu?
Het is belangrijk te weten dat bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap niet altijd wijst op een miskraam. Er zijn veel onschuldige oorzaken van bloedverlies in deze fase, zoals een innestelingsbloeding of bloedverlies na moeilijke stoelgang of seksueel contact. Als je bloedverlies opmerkt, aarzel dan niet om contact op te nemen. We kunnen dan samen bespreken wanneer het nodig is om een extra controle te plannen.

Een miskraam, hoe nu verder?
Het verloop van een miskraam varieert afhankelijk van de duur van de zwangerschap en kan per miskraam anders zijn. Als blijkt dat je een miskraam doormaakt, zijn er verschillende mogelijkheden.

Een optie is om af te wachten totdat het vruchtje vanzelf wordt afgestoten. Als dit niet gebeurt of als je je hier niet comfortabel bij voelt, kunnen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Bij de gynaecoloog zijn de volgende behandelingen mogelijk:
Misoprostol: Dit medicijn zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken, zodat het vruchtje afkomt.
Curettage: Dit is een ingreep onder verdoving waarbij de zwangerschap via de vagina wordt verwijderd.

Verwerking

Arrow

Het doormaken van een miskraam is vaak een ingrijpende emotionele ervaring. Het is belangrijk de tijd te nemen om dit verlies te verwerken. Wij staan klaar om je tijdens deze periode zo goed mogelijk te ondersteunen. Indien gewenst, houden we regelmatig contact tijdens het bloedverlies om je te begeleiden en te helpen waar nodig.

Een volgende zwangerschap
Medisch gezien mag je na een complete miskraam meteen opnieuw zwanger worden. Toch kan het voor sommige vrouwen emotioneel beter zijn om eerst de tijd te nemen om de miskraam te verwerken.

Als je na een miskraam opnieuw zwanger wordt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen bij vragen of onzekerheden. We begrijpen heel goed dat het deze keer wellicht nog spannender kan zijn dan bij je eerste zwangerschap.

Bekijk ook de KNOV miskramen folder of bekijk een video