Kraambed

Hoera! Jullie baby isgeboren! 

Het prille begin van een bijzondere, maar ook intensieve periode breekt aan: het kraambed.
Deze periode beslaat de eerste 8-10 dagen na de bevalling. Tijdens het kraambed staan wij, samen met de kraamzorg, voor jullie klaar om ondersteuning te bieden. Deze week is een overgangsperiode waarin je lichaam herstelt van de bevalling en je als ouder langzaam aan de nieuwe situatie en de zorg voor je baby kan wennen. Je leert bijvoorbeeld hoe je je baby voedt, verschoont en geruststelt, maar krijgt daarnaast ook advies over je eigen lichamelijke en mentale herstel.

wat doet kraamzorg?

Arrow

Kraamzorg is zorg die je thuis ontvangt in de eerste acht tot tien dagen na de bevalling. Kraamhulp is bedoeld om je een helpende hand te bieden bij alles wat nieuw is in de zorg voor jullie baby en je te ondersteunen bij het herstel. Je krijgt uitgebreide uitleg en de ruimte om vragen te stellen, wat helpt om eventuele onzekerheden weg te nemen.Een belangrijke taak van de kraamzorg is het uitvoeren van medische controles bij zowel jou als je baby. Naast de medische en emotionele begeleiding voert de kraamverzorgende vaak ook lichte huishoudelijke taken uit zoals stofzuigen, dweilen en het toilet schoonmaken.

Broertjes en zusjes worden graag betrokken bij de verzorging van de baby, zodat jullie kinderen kunnen wennen aan de nieuwe situatie.

Kraamzorg wordt vaak vergoed door je zorgverzekeraar, afhankelijk van je polis (en evt aanvullende verzekering) betaal je wel een eigen bijdrage.

wat doet de verloskundige?

Arrow

Als verloskundige blijven we tot zes weken na de bevalling betrokken. In de kraamweek zullen we geregeld bij jullie thuis langskomen op visite, meestal om de dag. Deze visites zijn bedoeld om te kijken of je herstel na de bevalling normaal verloopt en of jullie kindje zich goed ontwikkelt. Zo controleren we de stand van debaarmoeder, het bloedverlies en de hechtingen. We houden bij of de babyvoldoende drinkt, poept en plast. Wij of de kraamzorg wegen de baby regelmatig om het gewichtsverloop goed in de gaten te houden. Natuurlijk praten we ook na over de bevalling en is er aandacht voor de vreugde, emoties en de onzekerheden die de kraamtijd met zich meebrengen.

Wij werken nauw samen met kraamzorg om ervoor te zorgen dat jij en je baby de juiste zorg krijgen. Ben je onder medische zorg (in het ziekenhuis), vergeet je dan niet aan te melden voor de verloskundige zorg in het kraambed.

Consultatiebureau
Na de kraamperiode wordt de zorg overgedragen aan het consultatiebureau.
Een medewerker van deJGZ zal tussen de 10e-14e dag na de geboorte langskomen voor een eerste controle. Daarna zal jullie kindje een aantal keren op het consultatiebureau gezien worden voor de opvolging en eventuele adviezen van de groei, de ontwikkeling en de vaccinaties. Maak je je zorgen over de groei van jullie kindje? Je kunt je kindje tussentijds laten wegen op een van de weeg uurtjes. Vraag de verpleegkundige van het bureau gerust om meer uitleg.

Huisarts
De huisarts wordt door ons of het ziekenhuis op de hoogte gebracht van het verloop van de bevalling, waarna ze meestal zelf contact opnemen.